Gorzowski Rynek Hurtowy S.A.

strona główna


06 gru
2023

Świąteczny „smaczny” tramwaj

W mikołajki (6 grudnia) po Gorzowie jeździł „Świąteczny smaczny tramwaj”, którym kierował św. Mikołaj. Pojazd był świątecznie udekorowany, a jego pasażerowie byli częstowani gorącą herbatą oraz słodkim upominkiem. Przejazd tym wyjątkowym pojazdem był bezpłatny.

Prezes GRH Agata Dusińska zapraszała pasażerów na wspólne gotowanie barszczu i pierogów. Już w najbliższą sobotę o godzinie 15.00, z okazji otwarcia hali sportowo-widowiskowej Arena, zaplanowano gotowanie i degustację „barszczu po gorzowsku”. Przepis na tę kojarzoną ze świętami zupę przygotował Paweł Salamon, mistrz kuchni, nauczyciel w gorzowskim „gastronomika”.

Następnego dnia (niedziela, 10 grudnia), także od godziny 15.00, przed Areną Gorzów zaplanowano warsztaty kulinarne pod nazwą „Najlepsze pierogi na święta i nie tylko”. Poprowadzi je francusko-polski kucharz, prezenter telewizyjny i autor książek kucharskich Pascal Brodnicki.

Świąteczny „smaczny” tramwaj to już kolejna akcja, organizowana wspólnie przez Gorzowski Rynek Hurtowy, Zespół Szkół Gastronomicznych, MZK i Urząd Miasta. Zorganizowana została w ramach cyklu „Gorzów blisko świąt”.

Zapraszamy do galerii zdjęć.

czytaj więcej


05 gru
2023

Świąteczny „smaczny” tramwaj

W Mikołajki (6 grudnia) po Gorzowie będzie jeździł „Świąteczny smaczny tramwaj”, przygotowany wspólnie przez Gorzowski Rynek Hurtowy, Zespół Szkół Gastronomicznych, MZK i Urząd Miasta. Pasażerowie tramwaju będą mogli liczyć na kubek gorącej herbaty i słodki upominek, a także szczególnie przydatne zimą odblaski.

Przejazd tramwajem będzie bezpłatny.

„Smaczny tramwaj” będzie kursował na linii tramwajowej nr 2, na trasie Wieprzyce PKP – Piaski – Wieprzyce PKP i wykona następujące kursy: z przystanku Wieprzyce PKP (w kierunku Piaski) o 11.17 i 12.37, a z Piasków (w kierunku Wieprzyce PKP) o 11.50 i 13.25.

Wydarzenie jest organizowane w ramach cyklu „Gorzów blisko świąt”.

czytaj więcej


24 lis
2023

Dzień buraka

Nawet tak pospolite warzywo jak burak ma swoje święto, które przypada 24 listopada. To jedno z najbardziej "polskich" warzyw. Chociaż niepozorny i mało doceniany, burak jest jednym z najzdrowszych warzyw, jakie możemy dodawać do naszego jadłospisu.

Zawiera potas potrzebny do utrzymania prawidłowego ciśnienia krwi i zdrowia układu nerwowego, foliany, które zwalczają wolne rodniki oraz produkują krew i wiele witamin. W samym buraku znajdziemy witaminy z grupy B, a w liściach witaminy A i C. Oczywiście najbardziej znana zaleta buraka jest jego zawartość żelaza, dlatego powinny go spożywać osoby z anemią. Do tego są dietetyczne i zawierają błonnik. Burak rośnie w Polsce, co też za nim przemawia - możemy spożywać je na świeżo i są łatwo dostępne.

Burak kojarzy nam się z klasykami, takimi jak barszcz, chłodnik czy sałatka z buraczków do zrazów. Jest to jednak na tyle różnorodne warzywo, że można się z nim zabawić w kuchni. Bardzo zdrowy jest sok z buraka, który można połączyć z marchwią czy jabłkiem.

Burak świetnie się sprawdzi w nowoczesnej kuchni - można go dodać do czerwonego risotto, zrobić z niego carpaccio i podać z camembertem albo w sałatce z roszponką i fetą. Moda na produkty fermentowane przyniosła nam nawet buraki kiszone.

czytaj więcej


21 lis
2023

Przepis na domowy kapuśniak

Kapuśniak to niewątpliwy symbol polskiej kuchni tradycyjnej. Wzbogacony aromatycznie przyrządzonym wywarem z żeber i boczku, dodatkiem kiszonej kapusty oraz warzyw, stanowi idealny obiad. Oto jak przygotować tę zupę, aby zaspokoić gusta nawet najbardziej wymagających smakoszy.

czytaj więcej


21 paź
2023

Prawdziwe kulinarne święto

To było prawdziwe kulinarne święto, a dynia pokazała się w nietypowej odsłonie. Za nami kolejny, V Festiwal Dyni i Chryzantemy. Zupę krem oraz dyniowy bigos gotowali kucharze z gorzowskiego „Gastronomika”, a degustowali klienci ryneczku przy Jerzego.

W tym roku kucharze Kamil Tużnik i Piotr Kisson zaskoczyli klientów ryneczku przepisami na możliwości wykorzystania dyni. Do degustacji przygotowano zupę krem oraz dyniowy bigos. Smak obu dań bardzo przypadł do gustu gościom. 

Ekipie gorzowskiego „gastronomika” w gotowaniu i wydawaniu porcji degustacyjnych pomagali w tym roku wyjątkowi goście. To koszykarki AZS AJP Gorzów Wielkopolski, które biorą udział w projekcie Polskiej Organizacji Turystycznej i Ministerstwa Sportu i Turystyki Poland. Travel. Nasze zawodniczki znalazły się w gronie znanych klubów (m.in Legia Warszawa, Lech Poznań, Orlen Wisła Płock i Industria Kielce), które będą prezentować krajowe walory turystyczne jako część projektu promocji Polski poprzez sport.

„Festiwal Dyni i Chryzantemy” na ryneczku przy Jerzego odbył się po raz piąty. To wspólna inicjatywa Gorzowskiego Rynku Hurtowego, Miasta Gorzów i Zespołu Szkół Gastronomicznych. Co roku jest to okazja do promocji zdrowego żywienia, lokalnych producentów, największego miejskiego targowiska i szkoły gastronomicznej, jako jednej z najlepszych w tej branży w całym kraju.

Dla klientów ryneczku i mieszkańców miasta to również okazja, by zaopatrzyć się w „dary jesieni”, zwłaszcza dynie, które należą do grupy najzdrowszych polskich warzyw oraz w chryzantemy, które na stałe zagościły, jako symbol jesieni, w gorzowskich ogrodach, na balkonach i tarasach. A dynia to jedno z najzdrowszych warzyw jesieni. Daje nieograniczone możliwości w kuchni, choć od wielu lat największą popularnością cieszy się przygotowywana z dyni zupa.

Festiwal Dyni i Chryzantemy to jedna z wielu wspólnych akcji GRH, Zespołu Szkół Gastronomicznych i Urzędu Miasta. To wynik współpracy na podstawie umowy, zawartej w 2020 roku, której patronem jest prezydent Jacek Wójcicki.

Zapraszamy do galerii zdjęć

czytaj więcej