Gorzowski Rynek Hurtowy S.A.

strona główna


21 lis
2023

Przepis na domowy kapuśniak

Kapuśniak to niewątpliwy symbol polskiej kuchni tradycyjnej. Wzbogacony aromatycznie przyrządzonym wywarem z żeber i boczku, dodatkiem kiszonej kapusty oraz warzyw, stanowi idealny obiad. Oto jak przygotować tę zupę, aby zaspokoić gusta nawet najbardziej wymagających smakoszy.

czytaj więcej


21 paź
2023

Prawdziwe kulinarne święto

To było prawdziwe kulinarne święto, a dynia pokazała się w nietypowej odsłonie. Za nami kolejny, V Festiwal Dyni i Chryzantemy. Zupę krem oraz dyniowy bigos gotowali kucharze z gorzowskiego „Gastronomika”, a degustowali klienci ryneczku przy Jerzego.

W tym roku kucharze Kamil Tużnik i Piotr Kisson zaskoczyli klientów ryneczku przepisami na możliwości wykorzystania dyni. Do degustacji przygotowano zupę krem oraz dyniowy bigos. Smak obu dań bardzo przypadł do gustu gościom. 

Ekipie gorzowskiego „gastronomika” w gotowaniu i wydawaniu porcji degustacyjnych pomagali w tym roku wyjątkowi goście. To koszykarki AZS AJP Gorzów Wielkopolski, które biorą udział w projekcie Polskiej Organizacji Turystycznej i Ministerstwa Sportu i Turystyki Poland. Travel. Nasze zawodniczki znalazły się w gronie znanych klubów (m.in Legia Warszawa, Lech Poznań, Orlen Wisła Płock i Industria Kielce), które będą prezentować krajowe walory turystyczne jako część projektu promocji Polski poprzez sport.

„Festiwal Dyni i Chryzantemy” na ryneczku przy Jerzego odbył się po raz piąty. To wspólna inicjatywa Gorzowskiego Rynku Hurtowego, Miasta Gorzów i Zespołu Szkół Gastronomicznych. Co roku jest to okazja do promocji zdrowego żywienia, lokalnych producentów, największego miejskiego targowiska i szkoły gastronomicznej, jako jednej z najlepszych w tej branży w całym kraju.

Dla klientów ryneczku i mieszkańców miasta to również okazja, by zaopatrzyć się w „dary jesieni”, zwłaszcza dynie, które należą do grupy najzdrowszych polskich warzyw oraz w chryzantemy, które na stałe zagościły, jako symbol jesieni, w gorzowskich ogrodach, na balkonach i tarasach. A dynia to jedno z najzdrowszych warzyw jesieni. Daje nieograniczone możliwości w kuchni, choć od wielu lat największą popularnością cieszy się przygotowywana z dyni zupa.

Festiwal Dyni i Chryzantemy to jedna z wielu wspólnych akcji GRH, Zespołu Szkół Gastronomicznych i Urzędu Miasta. To wynik współpracy na podstawie umowy, zawartej w 2020 roku, której patronem jest prezydent Jacek Wójcicki.

Zapraszamy do galerii zdjęć

czytaj więcej


20 paź
2023

Uwaga, ostatnie miejsca handlowe!

Istnieje możliwość wynajmu ostatnich miejsc handlowych przy wejściu do tzw. II Bramy cmentarza komunalnego przy ulicy Żwirowej, na okres Wszystkich Świętych - od 28 października do 1 listopada (włącznie). 

Zainteresowanych zachęcamy do kontaktu; telefonicznego (695 308 352) lub mailowego (grh@grh.pl). 

Oferty będą rozpatrywane według kolejności zgłoszeń, radzimy nie zwlekać!

czytaj więcej


20 paź
2023

Przepis na zupę dyniową

SKŁADNIKI

 4 porcje

  • 500 g dyni, zważonej ze skórą
  • 1 łyżka masła + 1/2 łyżki oliwy extra vergine
  • 2 łyżeczki świeżo startego imbiru
  • szczypta imbiru w proszku
  • 1/3 szklanki soku z pomarańczy
  • bulion jarzynowy
  • 50 - 125 g serka Philadelphia (lub 80 ml śmietanki kremówki)
  • świeżo zmielony czarny pieprz

PRZYGOTOWANIE 

  • Dynię umyć, usunąć pestki, obrać, pokroić w kostkę. W garnku roztopić masło z oliwą, włożyć imbir i delikatnie podsmażyć przez około pół minuty.
  • Włożyć dynię, szczyptę soli i smażyć mieszając przez około 3 minuty. Dodać imbir w proszku, wlać sok pomarańczowy i tyle bulionu, aby przykryć dynię. Gotować pod przykryciem do miękkości przez około pół godziny.
  • Dodać serek lub śmietankę i przelać do pojemnika blendera. Zmiksować na gładki krem. Po zmiksowaniu sprawdzić, czy nie trzeba doprawić solą.

PROPOZYCJA PODANIA

4 łyżki płatków migdałów zrumienionych na suchej patelni / świeżo zmielony czarny pieprz.

czytaj więcej