Rynek jest smaczny
Siedmiu kucharzy i cukierniczka w sobotę na Starym Rynku udowodnili, że z żywności od lokalnych producentów, jaką oferujemy na ryneczku przy Jerzego, można ugotować przesmaczne potrawy.
Każdy z szefów kuchni – w ramach polsko-niemieckiego projektu „Rynek smakuje” – przygotował trzy dania własnego autorstwa, które na miejscu było można spróbować.
- Widzimy potrzebę promowania lokalnych producentów i zdrowej żywności. Chcemy pokazać i udowodnić, iż najlepsza i najzdrowsza żywność, to ta, która powstaje blisko nas, z lokalnych produktów. Od wieków wiadomo też, że wspólne gotowanie i jedzenie łączy ludzi - podkreśliła organizator wydarzenia Agata Dusińska, prezes Gorzowskiego Rynku Hurtowego.
Kucharze, w dwóch turach, przygotowywali autorskie dania z produktów regionalnych. Łączyli smaki i produkty, tak by zaprezentować wachlarz możliwości wykorzystania w kuchni sezonowych warzyw i owoców. Była również kulinarna bitwa, która polegała na przygotowaniu dania z jabłka, kalarepy i chrzanu.
- Sztuka gotowania zbliża, jest niezwykle twórcza, a tak całkiem prywatnie jest moją pasją - zaznaczył prezydent Gorzowa Jacek Wójcicki, który był gościem wydarzenia, a jednocześnie patronem honorowym projektu.
Obecność prezydenta na Starym Rynku była również okazją, by podpisać porozumienie pomiędzy Gorzowskim Rynkiem Hurtowym a Zespołem Szkół Gastronomicznych. To dzięki tej współpracy udało się w Gorzowie zrealizować kilka ciekawych kulinarnych projektów, a uczniowie ZSG aktywnie wspierali kucharzy w czasie sobotniego gotowania.
W efekcie kilku godzin kulinarnych zmagań na Starym Rynku powstało kilkanaście ciekawych dań, m.in. mus z wątróbki połączony z marynowanym jabłkiem, sielawa w warzywach, pierogi z jarmużem i dziczyzną, warzywny duet ziemniaków i marchwi z ziołami, szarlotka na kruchym cieście oraz inne.
Gotowaniu towarzyszyły konkursy wiedzy o warzywach i owocach, wystawa prac plastycznych gorzowskich przedszkolaków oraz punkt porad specjalistów dietetyków.
Projekt Rynek smakuje jest współfinansowany ze środków Unii Europejskiej. Celem programu Redukować bariery - wspólnie wykorzystywać silne strony jest m.in. rozwój współpracy i kontaktów pomiędzy konsumentami z Polski i Niemiec, integracja i wspólne spędzanie czasu, na powietrzu, a także wymiana doświadczeń między polskimi i niemieckimi ekspertami w gotowaniu. Program promuje regionalne produkty, ideę zdrowego żywienia, kupowanie lokalnych produktów oraz zaopatrywanie się w nie na targowiskach.
Zdjęcia Łukasza Kulczyńskiego (Urząd Miasta) z tego wydarzenia tutaj.