Gorzowski Rynek Hurtowy S.A.

strona główna

Najlepsi gorzowscy kucharze przygotują najlepszą w mieście zupę dyniową. Będzie można jej spróbować podczas III Festiwalu Dyni i Chryzantem na gorzowskim ryneczku przy Jerzego. Zapraszamy w piątek 29 października, od godziny 9.30.

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw jesieni. Daje nieograniczone możliwości w kuchni, choć od wielu lat największą popularnością cieszy się zupa dyniowa. O tym, czego potrzebujemy do jej przygotowania, jak długo trwa jej gotowanie oraz jakich „kulinarnych sztuczek” użyć w procesie przygotowania opowiedzą kucharze z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Gorzowie (nauczyciele i absolwenci). A wszystko w najbliższy piątek, 29 października na ryneczku przy ulicy św. Jerzego.

Kamil Tużnik, Bartosz Wicherek i Dawid Tillmann wraz z uczniami będą gotować zupę dyniową i częstować nią klientów targowiska. Gotowanie rozpacznie się około godziny 9.30, a na degustację zapraszamy po godzinie 10.00. Na klientów tego dnia czekają też inne niespodzianki.  

Okazją do wspólnego gotowania będzie III edycja Festiwalu Dyni i Chryzantemy oraz trwający Międzynarodowy Rok Warzyw i Owoców. Przypomnijmy, w jego ramach Gorzowski Rynek Hurtowy, „Gastronomik” i Urząd Miasta organizują przez cały rok wydarzenia, których celem jest przekonanie gorzowian do zwiększenia ilości warzyw i owoców w codziennej diecie.

Festiwal Dyni i Chryzantemy jest organizowany w ostatni piątek października.

- Festiwal jest okazją, by kupcy w sposób szczególny wyeksponowali swój towar, a my zadbamy o to, by tego dnia nikt nie wyszedł z ryneczku bez dyni czy donicy z chryzantemą – powiedziała prezes GRH Agata Dusińska.

Dyniowe gotowanie to kolejna wspólna kulinarna akcja GRH, Zespołu Szkół Gastronomicznych i Miasta. Na gorzowskim ryneczku przy Jerzego powstał gorzowski przysmak jabłkowy - masło z renety lansberskiej oraz gorzowski barszcz wigilijny, który wspólne gotowali Paweł Salamon, Krzysztof Marciniak i Dawid Szkudlarek.  

Miasto, GRH i „Gastronomik” działają wspólnie po zawarciu we wrześniu 2020 porozumienia o współpracy, którego patronem jest prezydent miasta Jacek Wójcicki.