Gorzowski Rynek Hurtowy S.A.

strona główna


21 wrz
2020

Wielkie gotowanie na Starym Rynku

W sobotę (26 września) na Starym Rynku odbędzie się Wielkie Gotowanie – gorzowscy szefowie kuchni i kucharz z Niemiec będą gotować potrawy ze składników pochodzących od lokalnych producentów.

- Coraz bardziej przekonujemy się, że najlepsza i najzdrowsza żywność, to ta, która powstaje blisko nas, z lokalnych produktów. Od wieków wiadomo też, że wspólne gotowanie i jedzenie łączy ludzi. Dlatego uznaliśmy, że najlepszym sposobem poznania naszych sąsiadów z drugiej strony Odry będzie gotowanie razem potraw z regionalnych produktów – powiedziała Agata Dusińska, prezes Gorzowskiego Rynku Hurtowego.

- Widzimy potrzebę promowania lokalnych producentów i zdrowej żywności. Dlatego zapraszam w sobotę na Stary Rynek, aby spróbować, jak smakuje nasz rynek – dodała.

Projekt Rynek smakuje jest współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach programu pn. „Redukować bariery - wspólnie wykorzystywać silne strony”. – To będzie kulinarne show, w którym będziemy promować regionalne produkty – uznał Krzysztof Szydłak, dyrektor biura Stowarzyszenia Gmin Polskich Euroregionu „Pro Europa Viadrina”.

- To pierwsza tego typu impreza, która wpisuje się w cykl miejskich wydarzeń, organizowanych na Starym Rynku – podkreśliła Marta Liberkowska, dyrektor Wydziału Promocji i Informacji Urzędu Miasta.

- Będziemy gotować potrawy z naszego regionu. Nie tylko gotować, ale i opowiadać, jak się je przyrządza i serwuje – poinformował reprezentujący gorzowskich szefów kuchni Paweł Salamon. – Każdy szef kuchni będzie miał do dyspozycji dwa lokalne produkty, na przykład jabłko i kalarepę, i będzie musiał z nich wyczarować jakiś przysmak – wyjaśnił.  

- To będzie kolejna okazja to doskonalenia swoich umiejętności przez uczniów gorzowskiego gastronomika - dodał Paweł Cierach, dyrektor Zespołu Szkół Gastronomicznych.

 

Wydarzenie zaplanowano w sobotę 26 września od godziny 9.00 do 14.00. Oprócz wspólnego gotowania i degustacji, będzie można otrzymać porady ekspertów żywieniowych. Zaplanowano atrakcje dla dzieci i konkursy z nagrodami.

Celem programu Redukować bariery - wspólnie wykorzystywać silne strony jest m.in. rozwój współpracy i kontaktów pomiędzy konsumentami z Polski i Niemiec, integracja i wspólne spędzanie czasu, na powietrzu, a także wymiana doświadczeń między polskimi i niemieckimi ekspertami w gotowaniu. Program promuje regionalne produkty, ideę zdrowego żywienia, kupowanie lokalnych produktów oraz zaopatrywanie się w nie na targowiskach.

czytaj więcej


16 wrz
2020

Dwie wystawy

Gorzowski Rynek Hurtowy organizuje dwie wystawy; „Ulubione owoce i warzywa” to konkurs rysunkowy dla dzieci i młodzieży, a „Przetwory na zimę” dla dorosłych.

Rysunki w dowolnej technice oraz słoiki z własnoręcznie wykonanymi przetworami należy dostarczyć do siedziby GRH przy ulicy Targowej 11 lub w piątki (od godziny 8 do 10) do namiotu Radia Gorzów na ryneczku.

Rysunki i przetwory zostaną wystawione i nagrodzone w przyszłą sobotę 26 września na Starym Rynku, gdzie odbędzie się event „Rynek smakuje”, podczas którego m.in. kucharze z Polski i Niemiec będą gotować potrawy pochodzące od lokalnych producentów.  

czytaj więcej


14 wrz
2020

Nadchodzi jesień

Na przełomie sierpnia i września pojawiają się pierwsze kolorowe liście. Wieczory i poranki są chłodne, a słońce nie świeci już tak mocno, jak dotąd. Rozpoczyna się nowy rok szkolny, zmienia się pogoda. Przed nami odpowiedni moment, by przygotować organizm na nadejście jesieni.

czytaj więcej


04 wrz
2020

Warzywa i owoce we wrześniu

Wrzesień to miesiąc, w którym pełną parą ruszają śliwki, rzodkiewki, wiele odmian jabłek, gruszek i świeża żurawina 🙂 No i cała masa warzyw, które były dostępne w sierpniu.

Nie wiem, czy spotkaliście się z czymś takim, jak wartość ORAC – jest to wskaźnik określający zdolność przeciwutleniającą pokarmów.  Wskaźnik ten został obliczony i opracowany przez Instytut ds. Procesu Starzenia (National Institute on Aging) w amerykańskich laboratoriach National Institutes of Health (NIH). Krótko mówiąc im wyższy ORAC pokarmów, tym większą mają zdolność przeciwutleniającą. Produkty takie zapobiegają procesom starzenia oraz chronią przed wieloma chorobami, np. nowotworami. Z wysokiej ilości ORAC słynie np. czerwone wino.

A czemu o tym piszemy? Bo prawie wszystkie owoce, które są dostępne we wrześniu, mają jedną z najwyższych ilości ORAC – śliwki, świeża żurawina, jabłka, gruszki, brzoskwinie, borówki i maliny.

czytaj więcej