Gorzowski Rynek Hurtowy S.A.

strona główna


23 lis
2020

Nowe zalecenia żywieniowe

Podczas V Narodowego Kongresu Żywieniowego ogłoszono nowe zalecenia zdrowego odżywiania. Nowy model, nazwany Talerzem Zdrowego Żywienia, wskazuje, że połowa naszych posiłków powinna składać się z warzyw i owoców, jedna ćwiartka powinna zawierać produkty zbożowe, a ostatnia ćwiartka źródła białka, w tym mięso.

Talerz ma reprezentować przeciętne dzienne spożycie produktów dobranych tak, aby dieta sprzyjała zachowaniu zdrowia. Żywieniowcy precyzują, że warzyw powinno być na naszym talerzu więcej niż owoców. Największą część produktów zbożowych powinny stanowić te pełnoziarniste, a więc np. pieczywo razowe, płatki owsiane, kasza gryczana i owsiana oraz ciemne makarony. Natomiast wśród źródeł białka wymieniono mięso, ryby, nabiał, jaja, nasiona roślin strączkowych i orzechy.

Cechą wyróżniającą się polskiego Talerza jest brak przy nim szklanki mleka, jak ma to miejsce w zaleceniach amerykańskich. Mleko i produkty mleczne są postawione na równi z innymi produktami białkowymi.

Dietetycy rekomendują produkty o obniżonej zawartości tłuszczu. Zalecają ograniczenie spożycia sera żółtego, topionego czy mascarpone. Zachęcają natomiast do spożywania mlecznych produktów fermentowanych, takich jak jogurty czy kefiry, gdyż zawierają one składniki prozdrowotne mogące pozytywnie wpływać na mikrobiotykę jelit. Ponadto mogą się one okazać przydatne dla osób z nietolerancją laktozy, gdyż jej zawartość jest niższa niż w produktach niefermentowanych.

czytaj więcej


19 lis
2020

Wspieraj lokalny biznes, kupuj na ryneczku

Mamy dobry moment, aby okazać solidarność. Wspólnie wesprzeć nasze firmy – właśnie stąd! Wspieraj lokalny biznes, kupuj na rynku przy Jerzego! Zapraszamy w najbliższy piątek i w sobotę.

Obostrzenia związane z epidemią spowodowały spowolnienie lub wręcz zatrzymanie działalności wielu firm, zagrożone są miejsca pracy. Teraz, robiąc zakupy, możemy wesprzeć swoich producentów i sprzedawców, by mogli przetrwać kryzys.

Gorzowski Rynek Hurtowy apeluje do Lubuszan; Chcesz pomóc i wesprzeć lokalną gospodarkę? To kupuj na ryneczku przy Jerzego!

To na największym gorzowskim targowisku możesz kupić świeże warzywa i owoce, nabiał i pieczywo, mięsa i jaja, a także ekologiczne produkty i miody – wszystkie wyhodowane i wyprodukowane w naszym regionie.

Zarobki i podatki ze sprzedaży na rynku przy Jerzego nie idą w świat - zostaną tutaj, wzbogacając nas wszystkich.

To szczególne miejsce, gdzie kupuje się na świeżym powietrzu, „pod chmurką”, a że to targowisko, to i o cenę można się targować.

Mamy dobry moment, aby okazać solidarność. Wspólnie wesprzeć nasze firmy – właśnie stąd! Wspieraj lokalny biznes, kupuj na rynku przy Jerzego! 

czytaj więcej


16 lis
2020

Czas na kiszoną kapustę

Okres późnej jesieni, zimy i wczesnej wiosny to czas, w którym ze względu na czyhające wirusy i bakterie potrzebujemy naturalnych "polepszaczy" odporności występujących w pożywieniu. Takim naturalnym pokarmem jest naturalna kiszona kapusta - bogate źródło błonnika pokarmowego, witamin, minerałów i pożywka dla pożytecznych bakterii acidofilnych.

Jaka jest różnica pomiędzy kiszoną a kwaszoną kapustą? Kapustę kwaszoną z kapustą kiszoną łączy jedynie podobny wygląd. Początkowe etapy produkcji są takie same (szatkowanie i ubijanie). Jednak kolejne kroki diametralnie się różnią. Kapusta kwaszona jest bowiem zalewana octem z dodatkiem cukru, przypraw oraz substancji konserwujących. Kapusta kwaszona nie potrzebuje czasu na fermentację, ponieważ ta nie zachodzi. Kapustę zalaną octem i resztą składników można od razu pakować w worki foliowe lub inne opakowania. Ponieważ fermentacja mlekowa nie zachodzi, w kapuście kwaszonej nie występują cenne dla zdrowia probiotyki.

Prawdziwa kiszona kapusta to naturalne źródło witaminy C, wzmacniającej cały organizm oraz "dotleniających" witamin z grupy B (dzięki nim niweluje szkodliwe działanie alkoholu, a jej sok jest świetnym antidotum na "kaca"), ponadto zawiera witaminę E, a także minerały tj. wapń, magnez, żelazo, potas, a także związki siarki organicznej, która wraz z witaminą E poprawia wygląd naszej skóry, włosów i paznokci. Kiszona kapusta zawiera również naturalne przeciwutleniacze - karotenoidy i polifenole.

Przypuszcza się też, że kiszona kapusta wykazuje działanie antynowotworowe. Przyczyną powstania nowotworów jelita grubego są procesy gnilne, zachodzące wewnątrz niego. Kiszona kapusta ma tak korzystną florę bakteryjną, że nie tylko hamuje ona owe procesy, ale też wpływa stymulująco na system odpornościowy organizmu. W ten sposób kiszona kapusta oczyszcza nasze jelita, a dzięki temu mogą one przyswoić więcej witamin i minerałów z pożywienia, jak również pomaga w przywracaniu równowagi kwasowo zasadowej, a poprzez rozkład pożywienia, obniża poziom cholesterolu.

W procesie fermentacji oprócz powstawania charakterystycznego aromatu, rozluźniają się tkanki kapusty i w efekcie staje się ona łatwiej strawna od jej surowego odpowiednika.

czytaj więcej