Gorzowski Rynek Hurtowy S.A.

strona główna

W piątek na ryneczku przy Jerzego mieliśmy kolejną odsłonę kulinarnej współpracy Gorzowskiego Rynku Hurtowego, Zespołu Szkół Gastronomicznych i Urzędu Miasta, do których tym razem dołączył Polski Związek Łowiecki. Robiący zakupy na ryneczku przy Jerzego mogli spróbować „Smaki lasu”.

Mistrzowie kuchni, a równocześnie nauczyciele „gastronomika” Paweł Salamon, Michał Rejniak i Kamil Tużnik przygotowali wyjątkowe dania, z wykorzystaniem m.in. dziczyzny oraz runa leśnego, w tym  grzybów, owoców i ziół. Szefom kuchni towarzyszyli uczniowie z „gastronomika”.

Na oczach mieszkańców została przygotowana zupa gulaszowa z sarny oraz kanapki z polędwicą i szynką z dzika. Wszystko okraszone grzybami, borówkami. Temperatura zachęcała do spróbowania gorącej herbaty z leśnymi malinami.

„Smaki lasu” to nowość w kulinarnym kalendarzu na ryneczku przy Jerzego. Wydarzenie dołącza do znanych już marek, jak między innymi organizowany dwa tygodnie później, 20 października, „Festiwalu dyni i chryzantemy”.

- Od kilku lat prowadzimy akcję „Wspieraj lokalny biznes, kupuj na ryneczku przy Jerzego”. Liczymy, że każdego roku będzie ona przyciągać coraz więcej klientów, na których czeka bogata oferta od naszych producentów żywności – podkreśliła Agata Dusińska, prezes GRH.

Współpraca GRH, Zespołu Szkół Gastronomicznych i Urzędu Miasta to wynik zawartego w 2020 roku porozumienia, któremu patronuje prezydent miasta Jacek Wójcicki. Cel współpracy to promocja zdrowego żywienia, lokalnych producentów i Gorzowa. W jej ramach partnerzy realizują akcje oraz  wydarzenia  z udziałem i dla mieszkańców. To między innymi przedświąteczne gotowanie „Barszczu po gorzowsku”, promocja nowalijek czy działania towarzyszące największym miejskim imprezom jak Urodzony Miasta czy „Dobry wieczór Gorzów”.