Gorzowski Rynek Hurtowy S.A.

strona główna


10 lut
2021

Nowa siedziba kwiaciarni Bukieteria

Mimo gruntownego remontu i modernizacji budynku przy ulicy Targowej 9 kwiaciarnia Bukieteria nadal działa, choć przeniosła się w nowe miejsce. Teraz ma siedzibę za sklepami Pati i Maks oraz JYSK.

- Naszą pasją jest upiększanie naszym klientom życia kwiatami. Tworzymy unikalne dekoracje, indywidualnie dopasowane do ich potrzeb i oczekiwań – zapewnia właścicielka kwiaciarni Violetta Legan.

W ofercie Bukieterii: kwiaty cięte i doniczkowe, bukiety okolicznościowe (np. urodzinowe) i ślubne, wyroby pogrzebowe, dekoracja sal, kościołów i samochodów, upominki i zaproszenia, kwiaty na telefon.

- Dostarczamy kwiaty pod każdy podany adres w kraju i na świecie – zapewnia właścicielka kwiaciarni.

Bukieteria otwarta jest „od ósmej do ósmej” (8.00-20.00), w niedziele od 10.00 do 16.00.

       

czytaj więcej


09 lut
2021

Dzień Pizzy

Międzynarodowy Dzień Pizzy przypada co roku 9 lutego. W tym roku jest szczególny, bo pandemiczny. Nie można (teoretycznie) iść do ulubionej pizzerii i zjeść jeszcze gorącej pizzy, z rozkosznie rozlewającym się po języku serem. Pozostaje zamawianie na wynos albo z dowozem. Ale i tak warto tego dnia, ale i każdego w lutym, wspomóc ulubioną knajpkę zamówieniami, by po epidemii móc dalej do niej chodzić.

       Nie oznacza to jednak, że w domu nie można osiągnąć bardzo dobrych rezultatów i świętować Dnia Pizzy na swój własny sposób. Co więcej, przyrządzając danie samemu, możesz skomponować je z dowolnych składników, jedynie wzbogacając podstawowy przepis.

 

Przepis (dla 2 osób):

● 500 g mąki pszennej, najlepiej tej oznaczonej jako 00 (Farina),

● 325 ml wody,

● ok. 4 g drożdży instant lub 15 g drożdży świeżych,

● ok. 25 ml oliwy z oliwek + odrobina do natłuszczenia folii (opcjonalnie),

● 2–3 kulki mozzarelli,

● 15 g koncentratu pomidorowego,

● 400 g pomidorów z puszki (Pelatti),

● oregano do smaku (ok. 3 łyżek),

● sól i pieprz.

● świeża bazylia!

1. Mąkę, wodę, drożdże (jeśli korzystasz ze świeżych drożdży, zrób najpierw zaczyn!) i 2 łyżeczki oliwy (10 ml) zagnieć starannie wraz ze szczyptą soli, a następnie wyrabiaj, aż uzyskasz elastyczne, rozciągające się z łatwością ciasto. Kolejność dodawania składników do tego punktu jest następująca:

a) w naczyniu mieszasz samą mąkę z solą,

b) w odrębnym naczyniu rozpuszczasz drożdże w 325 ml wody,

c) odczekaj 10 minut,

d) wlej wodę z drożdżami do naczynia z mąką i mieszaj łyżką, następnie zacznij zagniatać ręką,

2. Przełóż ciasto do naczynia i przykryj natłuszczoną folią, po czym pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. godzinę. Powinno ono podwoić swoją objętość.

3. Na patelnię wlej resztę oliwy i starannie rozgrzej.

4. Podsmaż pomidory z puszki i koncentrat, dodaj do nich oregano, pieprz i sól oraz listki świeżej bazyli,

5. Pozostaw sos na patelni przez ok. pół godziny, cały czas podgrzewając go na małym ogniu, by zgęstniał.

6. Odsącz mozzarellę z zalewy i pokrój na kawałki, np. w plastry.

7. Uformuj wyrośnięte ciasto w formę placka, a następnie posmaruj sosem i posyp mozzarellą.

8. Piecz w maksymalnej temperaturze, jaką może osiągnąć Twój piekarnik (do 4-5 minut).

9. Smacznego!

czytaj więcej


01 lut
2021

Agroma to zdrowa firma

We wtorek, w ramach akcji „Zdrowa Firma”, dostarczymy kolejną partię jabłek do gorzowskiej Agromy.

Cieszymy się, że szefowie tej firmy podzielają naszą opinię, iż zakup świeżych owoców to przejaw dbałości o zdrowie i kondycję pracowników, który ma wpływ na ich wydajność, koncentrację oraz atmosferę w pracy, a w dodatku jest doskonałym uzupełnieniem drugiego śniadania.

Warto podkreślić, iż nasze jabłka są od lokalnych, lubuskich producentów. Tak dajemy im pracę, a oni płacą podatki tutaj, wzbogacając nas wszystkich.

Jabłka są eliksirem młodości, uwielbia je nasze serce, dbają o nasze zęby. Wspierają układ odpornościowy, poprawiają urodę, odżywiają mózg, chronią wzrok i pomagają schudnąć. Są dobrym źródłem witaminy C i innych minerałów.

Firmy zainteresowane promocyjną, jednorazową lub cykliczną dostawą jabłek od lokalnych producentów, prosimy o kontakt telefoniczny (957206028) lub mailowy (grh@grh.pl).

czytaj więcej


23 sty
2021

Dzień bez opakowań foliowych

23 stycznia wypada Dzień bez opakowań foliowych. Czy wiecie, że jedna foliowa torba rozkłada się 100, a nawet 400 lat i przez cały ten czas uwalnia szkodliwe substancje chemiczne. Czas to zmienić!

Może to dobry czas, by zastanowić się, do jakiej torby pakuję zakupy? Popularnej reklamówki, papierowej, ekologicznej? Czy z uśmiechem odmawiam, pytana/y o dołożenie torebki (płatnej lub nie)? Czy noszę przy sobie torebki wielorazowego użytku?

Co roku na świecie zużywa się około 60 milionów ton jednorazowych “siatek”. Każda z nich służy nam średnio około 20 minut. Potem staje się odpadem i trafia na wysypiska. Jedna torba rozkłada się 100, a nawet 400 lat i przez cały ten czas uwalnia szkodliwe substancje chemiczne.

A skala zjawiska jest duża. Niektórzy eksperci szacują, że do 2050 roku około 99 procent morskich ptaków będzie mieć w żołądku plastik.

Na szczęście rosnąca świadomość społeczna przyniosła ze sobą pewne zmiany na lepsze – niektóre sieci supermarketów na świecie całkowicie zrezygnowały z foliowych toreb na zakupy, inne z kolei wprowadzają reklamówki z materiałów biodegradowalnych, które rozkładają się w ciągu najwyżej kilku miesięcy.

Najprostszym i najskuteczniejszym rozwiązaniem jest oczywiście korzystanie z toreb wielokrotnego użytku, co nie tylko sprzyja środowisku, ale również domowym oszczędnościom. A jeśli już zdarzy nam się użyć nieekologicznej jednorazówki, powinna ona trafić do przetwórni – to kolejny argument za segregacją śmieci, o której wciąż wielu Polaków zapomina.

  

czytaj więcej