Aktualności
29 wrz
2023
Smaczna i zdrowa jesień
To będzie w naszym mieście wyjątkowo smaczna jesień. Gorzowski Rynek Hurtowy wspólnie z Zespołem Szkół Gastronomicznych i Urzędem Miasta zapraszają na dwa wyjątkowe wydarzenia. Pierwsze z nich to nowość w kulinarnym kalendarzu. W piątek 6 października zapraszamy na „Smaki lasu”, a tradycyjny już „Festiwal Dyni i Chryzantemy” w tym roku odbędzie się 20 października.
„Smaki lasu” to kulinarne spotkanie zaplanowane na pierwszy piątek października na ryneczku przy Jerzego. To wspólna inicjatywa GRH, Zespołu Szkół Gastronomicznych i Polskiego Związku Łowieckiego. W ramach tego wydarzenia kucharze Paweł Salamon, Michał Rejniak i Kamil Tużnik przygotują dla gości ryneczku wyjątkowe dania, z wykorzystaniem m.in. dziczyzny oraz runa leśnego, w tym grzybów, owoców i ziół.
Gotowanie zaczynamy o godzinie 9.00, a degustacja rozpocznie się pół godziny później. Do dyspozycji gości będą przepisy na przygotowane dania i konsultacje kulinarne z szefami kuchni, przy okazji będzie można zrobić zakupy i zaopatrzyć się w świeże produkty u lokalnych producentów.
„Smaki lasu” to nowość w kulinarnym kalendarzu na ryneczku przy Jerzego. Wydarzenie dołącza do znanych już marek, jak między innymi organizowany dwa tygodnie później „Festiwal dyni i chryzantemy”. Ten zaplanowany jest na piątek, 20 października.
To będzie piąta edycja tego wydarzenia. Wówczas również odbędzie się gotowanie i degustacja na ryneczku przy Jerzego, organizowane wspólnie przez Gorzowski Rynek Hurtowy, Zespół Szkół Gastronomicznych i Urząd Miasta. Co tym razem znajdzie się w „jesiennym kotle” – okaże się na kilka dni przed wydarzeniem. Z pewnością będzie to przysmak, przygotowany z dyni, o którym szefowie kuchni chętnie opowiedzą gościom na ryneczku.
Tak zapowiada się kulinarna jesień na miejskim targowisku. Już dziś zapraszamy!
26 wrz
2023
Nadzwyczajne Walne Zgromadzenie Akcjonariuszy GRH S.A.
Nadzwyczajne Walne Zgromadzenie Akcjonariuszy GRH S.A.
25 wrz
2023
Smaki lasu
Smakiem Polski jest las i jego bogactwo, czyli dzikie zwierzęta, runo leśne, wszelkiego rodzaju grzyby oraz inne produkty, które można wykorzystać w kuchni.
Lasy stanowią 29,2% obszaru Polski. Na tle Europy jesteśmy raczej średniakami, jednak z czasem obszar ten ma się powiększać do 33% w roku 2050. Ze względu na rozwój rolnictwa drzewa najczęściej rosną na słabej jakości glebach, lecz produkty, które w zamian otrzymujemy, są najlepszej klasy. Średni wiek drzewostanu wynosi 60 lat.
W lasach żyje 65% gatunków zwierząt w Polsce, więc również spora część polskiej kuchni. To, na które zwierzęta można polować w danym okresie, reguluje kalendarz łowiecki. Dla przykładu w lutym można polować na jelenie szlachetne, dziki, muflony, tchórze, kuny, lisy, jenoty, szopy, norki, piżmaki i bażanty. Co ciekawe w niektórych częściach kraju przez cały rok istnieje możliwość polowania na dziki, dzięki czemu wiadomo, że dziczyzny w Polsce nie zabraknie.
Ze względu na skórę oraz mięso niektóre ze zwierząt uchodzą za bardziej pożądane, natomiast inne mniej. W Polsce rzadko poluje się np. na borsuki, prowadzące nocny tryb życia, natomiast wielkim upodobaniem myśliwi traktują sarny, jelenie i dziki.
Tradycyjnym łowczym daniem był bigos przygotowany na bazie mięsa z dzika, sarny, zająca. Dziś dobre polskie restauracje proponują m.in. stek i tatar z sarny, gulasz z jelenia, perliczki na róże sposoby, wybór polskich kiełbas na bazie dziczyzny oraz pasztety z zająca. Potraw jest tak dużo jak samych składników, wystarczy trochę własnej inwencji lub przejrzenie starych, polskich przepisów, by na nowo poznać nasz typowo polski smak.
22 wrz
2023
Jesień
W nocy z piątku na sobotę (22 na 23 września) rozpoczęła się astronomiczna jesień. Dni są coraz krótsze, noce coraz dłuższe. Te zjawiska zwiastują nadejście jesieni.
Astronomiczna jesień rozpoczyna się w momencie równonocy jesiennej i trwa do momentu przesilenia zimowego. Ta przypada w nocy z 22 na 23 września. Dokładny moment równonocy jesiennej wyznaczy godzina 8.49. Jesień astronomiczna kończy się wraz z przesileniem zimowym i rozpoczęciem astronomicznej zimy (noc z 21 na 22 grudnia).
Od tej pory nasza dzienna gwiazda będzie krócej oświetlać półkulę północną (dzień krótszy od nocy), a dłużej półkulę południową (dzień dłuższy od nocy, na tej półkuli rozpocznie się wiosna).
Początek jesieni kalendarzowej jest stały. Przypada on na 23 września, w tym roku daty rozpoczęcia jesieni astronomicznej i kalendarzowej pokrywają się. Koniec jesieni kalendarzowej przypada na 21 grudnia.
14 wrz
2023
Co u nas? Dowiesz się z radia
Chcesz być na bieżąco i wiedzieć, co akurat dzieje się na ryneczku przy Jerzego? Nic trudnego; już w najbliższy piątek (i kilka kolejnych) włącz Radio Gorzów 95,6 FM od godziny ósmej do dziesiątej. W tym czasie reporter radiowy będzie wprost z ryneczku informował o tym, jaka pogoda, co u nas nowego, jakie są ceny, itd itp.
Oczywiście nie zabraknie Waszych ulubionych konkursów!
Zapraszamy na ryneczek i do słuchania radia.